Omaelämäkerrallinen proosakurssi Kirjan talossa keväällä 2018

Tässä voit seurata Kirjan talon proosakurssin aikana maalis-toukokuussa syntyviä tekstejäni. Ensimmäinen tapaaminen oli tiistaina 13.3.2018. Teimme erilaisia kirjoittamisharjoituksia ja lisäksi saimme pari kotitehtävää. Lisään tekstejä kronologisesti käänteisessä järjestyksessä, eli uusin tulee aina loppuun.


25.4.2018 Kirjoita kirje

Valitse:

-          nykyiselle itselleni varhaisemmalta itseltäni
-          menneisyyden itselleni nykyisyydestä
-          (kuvitteelliselta) esivanhemmalta itselleni


Kuule sie Tiinuska,

mitä mie siul haastan. Mie ko luulen, et myö ei nii paljio ehitty muistelemmaa mei evakomatkaa ja siu issäis kuitenki synty sillo. Nii mie nyt uattelin siul kertoo, mite se kaik sillo tapahtu.

Se olj -39 ko hyö tulliit, sotilaat, ja käskiit mei lähtii tunni sisäl. Juho ol rintamal ja miul talo, anoppi, karja ja kaks pient lasta, Irma ja Reino siin helmois. Isästäis mie en viel tient mittää. Mie olin just saant perunakakkarat uunist. Ne mie pakkasin, vähät tavarat ja kohtha myö oltjii siin tievarres muihe kans. Myö jouttii erroon Maria-mummost ja lehmist. Härkävaunuis myö kulettii kolme vuorokaut ain Alavuuel saakka.  Maria-mummo tulj sitte meit noutamaa Virroil, mis hää ja lehmät olliit.

Kesäkuus -40 Esko päivän siu issäis synty. Mie nii muistan mite siin saunanurkal juhannusruusut tuoksuit ku hää synty. Semmone pien nassikka. Siint myös sit kevvääl -42 vapu tienoil muutettii Kannakse Pyhäjärve Tiitua kyllään. Ei sin sova melskeesee ois pitänt ihmissii viijä. Siu issäis pelkäs pommitust nii, jot hää sano miul, jot koita sie mite miu luut hakkaa ko häne syämmens niin kovvaa pelosta hakkas.

Mut olj niit parempiiki hetkii. Kyl Pertti kolttosiiki tek, mut ei hää pahhaa tarkottant. Kerra hää uitti kanapoikii saevestynnöris enkä mie töiltäin ehtint sen enempiä niitä hommia seuraamaa. Kotva kuluttua hää tul sanomaa, jot hyö hukkuit, kanapojat. Mut hää ties, et ko heil laittaap voita nokkaa ja sitte lämpimää uunii, ni jo hyö virkoot. Ja näihä siin olj käynt. Sen päiväne piipitys kuulu leiviuunist!

Tuljha siint sit se viimenenkii lähtö eikä myö ennää takasj kottii päästykää. Olj siin matkas murhetta ja huolta, lapsiiki olj jo neljä. Se minnuu syömmest raasto ko ei alus oljt astijaa mihi maito lypsää. Ojjaan jou’utii välil lypsämmää.

Mie tiijän jot siekii uot oma evakkoties käynt. Hyvi sie siint selvisit. Ei myö sil mittää maheta, mite Luoja meit koettelloo. Mut uso sie Tiinuska, kyl myö sinnuu vahitaa ja siust huolta pietää.
Siun mummois Anna-Liisa Puputti


 * * * * *



1.     Tehtävä:  Ääneen liittyvä muisto käyttämättä sanaa ’ääni’. Kirjoitettu 16.4.2018.

Laiturinnokassa

Mannerheimin metsästysmajan naapurissa Itämeren rannalla sijaitsee yli puolivuosisatainen kesämökki. Vielä jokunen vuosi sitten se oli punamullalla silattu metsittynyt piilopirtti, jonka katto kasvoi sammalta ja sisäänkäynnin kohdalla oli pieni synkeä terassi.

Kolmen kesän aikana ranta on raivattu ja mökki on saanut viileän harmaan maalikerroksen. Ovi aukeaa 40-neliöiselle terassille, joka on kesäolohuone ja al fresco -ruokasali. Sisällä valoisissa tiloissa on vain tarpeelliset kalusteet. Rottinkia, valkoista, sinistä ja punaista, merellistä tunnelmaa.

Suosikkipaikkani on kuitenkin laiturinnokka alhaalla rannassa. Teen siellä selälläni maaten aistienvaraisia aikamatkoja kauas menneisyyteen.

Uskollinen seuralaiseni Lilli tuhisee vieressäni, kynnet rapisevat harmaantuneeseen laiturilankkuun kunnes kevyt huokaus kertoo, että makuupaikka on löytynyt. Itse makaan ohuella pehmusteella silmät kiinni ja kuuntelen.

Aallokko saapuu keinuttamaan laituria, joka ääripäästään kelluu ponttonien varassa. Tuulenvire kihertää käsivarren hennoissa ihokarvoissa samalla kun aurinko tuhlaa lämpöään. Laiturin vieressä kaislikko kahisee, kaislan höytyväiset ruskeat kukinnot taipuvat kumarrukseen samalla kun suipot teräväreunaiset lehdet hankaavat toisiaan vasten kuin selloa soittavat jouset.

Kauempana, korkeammalla puiden latvuksissa lähellä ohutta yläpilveä kaikkialla läsnäoleva tuuli laulaa taustakuorona, johon sekoittuu lokkien ja pääskysten kirkuna – erilainen mutta yhtä oleellinen. Pääskysen liito tuo mukanaan laiturin narinan, joka seuraa meren rytmiä ja laineen loisketta. Rautaketju, jolla laituri on ankkuroitu kiinni, kalahtelee metallisesti ja yhä silmät suljettuina odotan kuulevani hevosen kavioiden kopseen kiveyksellä.

Linnut ja tuuli, puut ja kasvit, merivesi ja maa-aines – kaikki kumisee, humisee, suhisee, kalahtaa ja kopisee, loiskii ja liplattaa, kirkuu ja visertää. Kallioisen merenrannan orkesteri soittaa ikiaikaista sävelmää, luonnon ja ihmisen yhteistä harmonista musiikkia, jota ei riko moottorin pauhu eikä koneen mekaaninen säksätys. On vain kaikki se, minkä on aina voinut kuulla, ihmiskunnan aamusta asti.

Hetken, ohikiitävän hetken voi kuvitella, että ihmisen ja luonnon välillä vallitsee yhä rauha ja sopusointu.


* * * * * 



9.4.2018
Proosakurssin kolmas tehtävä oli kirjoittaa jostakin, jonka olin aloittanut uudelleen:

Puikkojen kilinä kuuluu jälleen


On todennäköisempää, että tiedän kuin muistan istuneeni keittiössä jalat sievästi rinnakkain virkkaamassa kalastajalangasta ketjusilmukoita. Äitini kertoman mukaan opin tämän jalon taidon noin neljän vuoden iässä. En ollut kovin kiinnostunut lisäämään virkkaustaitojani ketjusilmukoiden tuolle puolen, joten silmukkajonoa riitti metrikaupalla huoneesta toiseen.

Sittemmin siirryin puikkoihin ja neulomiseen, jota omat murrealueeni kutsuvat kutomiseksi.

Opin koulussa tekemään hienoja lapasia ja lapasista laajensin itsenäisesti repertuaarini 70-luvulla suosittujen neuleliivien kautta 80- ja 90-luvun värikkäisiin villapuseroihin. Tein niitä niin sanotusti omasta päästä kymmeniä. Neuleissani oli vähintään kahta väriä, toisinaan mukana kulki kymmenenkin eri väriä, kun oikein innostuin keksimään kuvioita.

Kudoin kotona ja koulussa. Kutominen auttoi keskittymään opettajan puheeseen ja silmukoihin jäi muistijälkiä. Silti opettajat katsoivat hyvin karsaasti minun ja parin muun kaverini harrastusta. Muistan kuitenkin yhä sen punamustan villapaidan kuviot, jota tein, kun uutinen Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kerrottiin radiossa.

Tein villapaitoja itselleni, ystävilleni, poikaystäville, sittemmin kahdelle ensimmäiselle aviomiehelleni ja tietysti lapsilleni. Yhtään ainokaista ei ole tallella missään ainakaan minun tietojeni mukaan.

Kutominen jäi siinä vaiheessa, kun yksinhuoltajana hoidin kahta lasta ja kolmea työtä. En sitä osannut edes kaivata. Viidenkymmenen ikävuoden lähestyessä minua alkoi yhä enemmän vaivata se, että en ollut koskaan oppinut kutomaan sukan kantapäätä. En tiedä, eikö meille sitä opetettu vai olinko ehkä pitempään pois koulusta juuri silloin. Joka tapauksessa päätin, että 50-vuotta täytettyäni kantapää on opeteltava. Piste.

Käännyin tässä asiassa luotettavan ystäväni Jaanan puoleen. Hän toi minulle Novitan sivuilta tulostamansa kuvallisen ohjeen. Olen aina syvästi ja vaistomaisesti inhonnut ohjeita – ja kenties elämä siksi onkin ollut välillä turhan vaikeaa – joten kamppailin kuvien ja tekstin kanssa itsekseni hetken, kunnes ahaa-elämys valtasi minut tammikuun lopulla vuonna 2013.

Ensimmäisenä vuonna kilkutin noin 100 paria villasukkia. Jaoin niitä sinne ja tänne. Järjestin Facebookissa kavereilleni sukka-arvonnankin. Se oli hyvin suosittu. Vuonna 2014 vuosikausien sukankutomattomuuspaine hellitti jo hieman eikä pareja valmistunut ihan sataa. Sitä seuraavana vuonna olinkin jo pyynnöstä opettamassa kantapääntekoa kaltaisilleni täti-ihmisille. Vaikka matematiikasta aikoinaan sainkin ehdot, ei silti ollut vaikea havaita, että sukkien tekemisessä pätevät tietyt matemaattiset muistisäännöt.


Kun jäin työttömäksi 2017, sukkien kutominen on ollut hyvää terapiaa. Norwichinterrierini Lilli avustaa ammattitaitoisesti laadunvalvonnan ja lämmityksen osalta. Käsityöllä ei valitettavasti elä. Siitä huolimatta olen nytkin viikon aikana tehnyt neljä paria. En tosin tiedä, mihin sukkieni kanssa joudun, mutta en aio lopettaa. Villasukkia tarvitaan aina ja mielestäni ne ovat sangen konkreettinen välittämisen ja rakkauden muoto. 





* * * * *


Tässä kotitehtävä ja tekstini, jonka tein 14.3.2018.


Kirjoita vertauskuva elämällesi. Olisiko elämäsi metsä, elokuvan kohtaus, jääkaappi, villapaita vai kenties kirja? Miksi juuri tämä asia, ja mitä se elämästäsi kertoo? Millainen metsä, millainen kirja? Mikä siinä kuvaa elämääsi?


Muistiinpanoja 13.3.2018.

Elämäni on...


tsunami.


Aluksi näyttää, että kaikki on niin sanotusti normaalia. Että on vain lapsen syntymä; ujo pikkutyttö, pohtiva, luova, pelokas, ulkopuolinen. Hänessä kasvaa hiljainen toive elämästä, joka on kirkasta ja selkeää.

Aluksi näyttää, että tytön kasvaessa tapahtumien meri vetäytyy yhä kauemmas horisonttiin. Haaveiden vesiraja pakenee. Elämä on pientä, toiveet suuria.

Unessa näin etukäteen hyökyaallon. Jokaisella kerralla. Mutta kukapa unia uskoisi. Vasta hapuillessani pintaan, haukkoessani henkeä varmana viimeisestä tuhosta odottamattomien, käsittämättömien, piinallisten tapahtumien tyrkkiessä ajopuina ja satunnaisena romuna ymmärsin, ettei kukaan voi hallita elämäänsä. Se vyöryy päälle ja pelkkä hengissä pysyminen imee kaikki voimat.


(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari


* * * * *


Toinen tehtävä: Kirjoita salaisuudesta tai salaisuuksista, joiden läheisyydessä olet elänyt lapsena tai nuorena (ne voivat olla omia salaisuuksiasi, perheesi, sukusi tai ystäväpiirisi salaisuuksia, pieniä tai suuria). Miten salaisuus vaikutti elämääsi, mitä se merkitsi sinulle?



                             On olemassa salaisuus.



                             Se on yhä salaisuus.



Alusta asti tiesin, että asia on pidettävä salaisuutena. Ymmärsin, että jotakin väärää oli tapahtunut, mutta en osannut nimetä sitä. Kerran, kun olin ehkä 16-vuotias, olin vähällä kertoa siitä. Kun asian ydin lähestyi, näin kuulijan katseesta, ettei hän kykenisi käsittelemään asiaa.



Toisella kerralla halusin purkaa pahan oloni äidilleni. Hänen silmiinsä nousi samanlainen katse. Tietoisuus olisi hänelle liikaa. Olin nuori, mutta en liian nuori ymmärtääkseni, että äitini omat salaisuudet – ne jotka vain arvasin – olivat vieneet häneltä kestokyvyn näiden asioiden suhteen.

Hautasin salaisuuden.

Tulin itsekseni vakuuttuneeksi, ettei mitään ollutkaan tapahtunut.

Ei mitään.

Mitään ei tapahtunut.

Silloin.

Eikä koskaan.

Missään.

Kenellekään.

Kukaan ei tehnyt sitä.

Siitä tuli salaisuus, jota en itsekään tiennyt.

40 vuotta myöhemmin eteeni tuli musta pilvi, joka vei itseluottamukseni, elämänhaluni, tuhosi elämäni merkityksen ja iski minuun syvän masennuksen salaman. Jouduin kamppailemaan joka aamu voidakseni elää. Voidakseni olla päättämättä elämääni. Tälläkin kerralla minut pelasti se viimeinen tieto: - Minun lapseni tarvitsevat minua. En voi pettää heitä.

Tein terapiassa janan elämästäni. Merkitsin siihen syntymästä alkaen merkittävät tapahtumat.

En tiedä, mikä ohjasi kättäni.

Salaisuus piirtyi aikajanaan.

Se sai nimen. Ruman nimen. Sietämättömän nimen. Sellaisen, josta tekijä joutuu vankilaan. Mutta kun tarkistin sosiaalisesta mediasta nimihaulla, tekijä näytti voivan hyvin. Elävän niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Salaisuus ei ollut hänen.

Salaisuus on vain minun.


(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari

* * * * *

Kotitehtävä 28.3.2018 

1. Kirjoita siitä, mitä olet saanut perinnöksi. 


Mitä sain?

Mitä kannan mukanani?

Mistä minut on tehty?

Synnyin harjanteelle, näköalapaikalle, idän ja lännen väliin.

Isä Karjalasta, äiti (siltä se vaikutti) Pohjanmaalta ja Satakunnasta, vaan olikin sitten varsinaissuomalainen juuriltaan.

Synnyin näkemään kulttuurien erot ja samankaltaisuudet.

Kasvoin kirjahyllyn äärellä ja opin jo varhain:

-       -    se on ääretön prismankaltainen ikkuna nykyhetkiin, menneisyyksiin ja tulevaisuuksiin.

Sen he minulle antoivat, menneet sukupolvet: oikeudenmukaisuuden, empaattisuuden, tiedon etsimisen ja kulttuurin merkityksen perinnön.


*****



2. Kirjoita siitä, mitä haluat jättää perinnöksi.


Seinälläni on kyltti, jossa lukee:

”I started with nothing and I have most of it left”.

Lapseni, nuo elämäni juuret ja tähtitaivas, tietävät ja ymmärtävät paljon. Näen heissä kukkivan niin monen hyvän asian. Enimmäkseen heitä ajatellessani on huulillani hymy ja silmissäni kyyneleitä.

Olen sanonut, että minulta he eivät saa muuta kuin henkisen perinnön ja kasan maalauksia, joiden arkeologinen arvo tuhannen vuoden päästä saattaa olla huomattava.

Olen sanonut, etten halua koskaan ääneni heidän päässään puhuvan ilkeitä, tylyjä tai loukkaavia sanoja, kun olen poissa.

Olen sanonut, että vaikka eroaisimme riidoissa, kokonaisuus ratkaisee ja kaikki se rakkauden määrä.

Kaikki se rakkauden määrä.